English Pedagogy Practice for Primary TET 2023 || English Pedagogy Practice Set 14

English Pedagogy Practice for Primary TET 2023 || English Pedagogy Practice Set 14

English Pedagogy Practice Set 14

1. Iconic mode of learning is best on the system of using:-
A) Different types of graph.
B) A variety of activities.
C) Symbols.
D) Image and diagrams.
Ans:-D) Image and diagrams.

2. While reading for comprehension, we understand that sometiers are examples of homograph. Which one of the following is a homograph?
A) Mail/male.
B) Warm/tepid.
C) Lead/Lead.
D) Lead/Dead.
Ans:-C) Lead/Lead.

3. ‘sight word’ is a vocabulary item:-
A) That helps in judging the effectiveness of the author’s style.
B) That needs proper visual understanding of the context.
C) That is to be learn by heart.
D) That The reader recognise and finds meaningful on site without a complicated analysis.
Ans:-C) That is to be learn by heart.

4. Which one of the following methods is suggested for teaching grammar at primary level?
A) Translation method.
B) Deductive method.
C) Text book method.
D) Inductive method.
Ans:-D) Inductive method.

5. Flower and Hayes regarded which one of the following skills as ‘problem creating’ and ‘solving skill’?
A) Writing.
B) Listening.
C) Speaking.
D) Reading.
Ans:-A) Writing.

6. Find out the function word from the following:-
A) Seizing.
B) And.
C) Champion.
D) Handsome.
Ans:-A) Seizing.

7. What do you mean by ‘review’?
A) Assessment.
B) Guess.
C) Evaluation.
D) Critical evolution.
Ans:-D) Critical evolution.

 আরোও দেখুন: English Pedagogy Practice Set 13

8. Content words are called:-
A) Empty words.
B) Functors.
C) Grammatical words.
D) Lexical words.
Ans:-D) Lexical words.

9. ‘Cloze’ means:-
A) Assassing.
B) Finishing.
C) Missing part.
D) Close.
Ans:-C) Missing part.

10. The stage of writing is:-
A) Advanced writing.
B) Controlled writing.
C) Guided writing.
D) Free writing.
Ans:-A) Advanced writing.

11. The procedure of alphabetic method is:-
A) Leters-words-phrases-paragraph.
B) Leters-words-phrases-sentences.
C) Words-phrases-sentences-paragraph.
D) Leters-words-sentences-paragraph.
Ans:-B) Leters-words-phrases-sentences.

12. You ask, what has my government done for you? I can answer into words a lot!:-
A) Explanatory.
B) Rhetorical.
C) Stylized.
D) A prompt.
Ans:-B) Rhetorical.

13. According to the observation in the National curriculum framework- 2005, English is a_____language in India.
A) Global.
B) Second.
C) Foreign.
D) First.
Ans:-B) Second.

14. Which one of the following helps in learning the second language without using the printed text?
A) Situational approach.
B) Natural approach.
C) Language immersion.
D) Grammar translation method.
Ans:-B) Natural approach.

15. Home language is______in a natural way.
A) Taught.
B) Promoted.
C) Acquired.
D) Learnt.
Ans:-C) Acquired.

16. Which of the following is not true while teaching the learners in their mother tongue at primary level?
A) It is helpful in the intellectual development of child.
B) It helps children in learning in a natural environment.
C) It develops self confidence in the child.
D) It makes learning easy.
Ans:-A) It is helpful in the intellectual development of child.

17. Communicative Language teaching lays emphasis on:-
A) Writing.
B) Grammatical competency.
C) Language use.
D) Form.
Ans:-C) Language use.

18. Riya, a teacher of class 2 is presenting language items in her instructions and the learners are doing exactly as she is telling them to do. What is she practising?
A) Communicative language method.
B) Total physical response.
C) Direct method.
D) Audio-Lingual method.
Ans:-B) Total physical response.

19. While teaching language to learners, a teacher should teach:-
A) In an integrated manner.
B) By giving instructions.
C) Through imitation.
D) In isolation.
Ans:-A) In an integrated manner.

20. An intonation may not be a____ tone.
A) Loud.
B) Sliding.
C) Rising.
D) Falling.
Ans:-B) Sliding.

 

প্রতিদিন এই ধরনের পোস্ট ও কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স পেতে আমাদের হোয়াটসঅ্যাপ গ্রুপে ও টেলিগ্ৰাম চ্যানেলে যুক্ত হয়ে যান 

 

Leave a comment